Blog

Contractkosten, bemiddelingskosten, kosten huurdossier; is dit toegestaan?

Sinds 2017 zijn we de trotse eigenaar van zowel https://onterechtbetaald.nl/ als van https://terugvorderen.nl/. We vinden het onacceptabel dat er torenhoge bemiddelingskosten moeten worden betaald door huurders van woningen of kamers. Vaak bevindt de (aspirant-)huurder zich in een ondergeschikte positie ten opzichte van de verhuurder en de makelaar of het bemiddelingskantoor. Wij vinden dat het tijd is om terug te halen wat van jou is!

Dubbele bemiddeling

Een makelaar of een andere bemiddelingsbureau mag in de meeste gevallen geen bemiddelingskosten vragen voor een huurwoning, etage of kamer. Huurders zijn hier echter op het moment van sluiten van de huurovereenkomst niet van op de hoogte. Heeft de makelaar bijvoorbeeld de woning gepubliceerd op het internet, een bezichtiging verzorgd, de eerste periode huur en/of waarborgsom gefactureerd, de huurovereenkomst ondertekend of de sleutels overgedragen en heb jij daarvoor bemiddelingskosten betaald aan de makelaar? Dat mag dus niet! Daaruit volgt immers een dubbele bemiddeling en in zulke situaties mag een makelaar op grond van de wetgeving en jurisprudentie geen bemiddelingskosten in rekening brengen.

Wat doen wij?

Aangezien het allemaal nogal wat juridisch gedoe met zich meebrengt, vorderen wij graag voor jou de bemiddelingskosten terug. Samen met een gemotiveerd team werken wij met vol enthousiasme aan een zaak om deze met succes te kunnen afronden. Op dit moment kunnen wij met trots zeggen dat wij in vele zaken met succes de bemiddelingskosten hebben teruggevorderd. Het begint allemaal met een minnelijke incassoprocedure wat in sommige gevallen uitmondt tot een gerechtelijke procedure. Benieuwd naar zaken waarin wij een gerechtelijke procedure moesten starten en uiteindelijk een toewijzend vonnis hebben gekregen? Lees onderstaand!

Toewijzend vonnis

Een leuk voorbeeld is het toewijzend vonnis van de rechtbank Den Haag op 11 juli 2019 waarin een hoofdsom van maar liefst € 1.087,96 terug betaald dient te worden aan de huurder. Er bestaat immers vaak nog veel onduidelijkheid over de verjaringstermijn waarbinnen de vordering moet worden ingediend. Indien er sprake is van een dubbele bemiddeling, brengt dit een niet-redelijk voordeel met zich mee. In desbetreffende situaties geldt een verjaringstermijn van 5 jaren. Maar wanneer begint deze dan eigenlijk te lopen? Ook hierover is de rechtbank duidelijk geweest. De verjaringstermijn begint te lopen op het moment de factuur van de bemiddelingskosten werd voldaan door de huurder aan de makelaar. Benieuwd naar de volledige uitspraak? Deze kun je vinden op https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2018:8598.

 

Meer informatie? Bezoek één van onze websites! Of neem contact op via : 0592- 20 50 27

Share this post