Blog

Griffierechten rechtvaardiger voor kleinere vorderingen – MKB.nl

Eind vorig jaar heeft minister Sander Dekker van Justitie en Veiligheid het al aangekondigd, en vandaag geleden is dan eindelijk het wetsvoorstel in consultatie gegaan: de griffierechten voor kleinere vorderingen worden verlaagd.

Daarmee komt een langgekoesterde wens van MKB-Nederland eindelijk uit. De ondernemersorganisatie heeft al jaren lobby gevoerd voor de verlaging van griffierechten voor vorderingen tussen de 500 en 5.000 euro.

Verhouding compleet zoek

In de huidige situatie moet 486 euro aan griffierechten worden betaald indien een ondernemer naar de rechter wil stappen om betaling van een onbetaald gebleven factuur van 507 euro te eisen. Dit zet schuldenaars aan tot berekenend gedrag. De verhouding tot de uitstaande vordering is dan ook compleet zoek. Nota bene moet ook voor een vordering van 12.500 euro hetzelfde bedrag griffierechten van 486 euro worden betaald.

Weer betaalbaar

Met het wetsvoorstel brengt minister Dekker de griffierechten voor kleinere vorderingen beter met elkaar in verhouding. Voor vorderingen tussen 500 en 5.000 euro gaat het tarief omlaag naar 306 euro óf als de ondernemer geen rechtspersoon is 204 euro. Daarmee wordt het voor de ondernemer weer betaalbaar om achter een betaling aan te gaan.

Bron: www.mkb.nl 29-7-2019

 

Meer weten over de hoogte van de griffierechten of over het starten van een gerechtelijke procedure inzake een openstaande vordering? Neem contact op met ons kantoor!