Blog

Clubincasso in corona tijd

Het coronavirus heeft een grote impact gehad in de sportwereld. Tijdens de corona periode zijn veel sportverenigingen geheel of gedeeltelijk gesloten geweest waardoor geen trainingen konden worden gegeven en geen wedstrijden konden worden gespeeld. Bijkomend probleem was dat ook de clubkantines moesten sluiten en het drinken van een biertje in de welbekende derde helft voor onbepaalde tijd niet meer mogelijk was. Inmiddels kunnen de voetbalschoenen weer gepoetst worden, de tennisrackets gespannen en de banden van de wielrenfiets opgepompt. Met ingang van 5 juni worden de afstandregels voor teamsporten namelijk weer versoepeld en mogen de jeugdcompetities weer starten. Desondanks menen veel leden een geldige reden te hebben dat zij de contributie in de afgelopen periode hebben ingehouden: trainen en het spelen van wedstrijden was niet mogelijk. In het licht van de versoepelingen een mooi moment voor Florijn Incasso om hierop in te haken en uit te leggen hoe dit nu precies zit.

“Blijf de contributie betalen”

De juridische relatie tussen een vereniging en een lid is het lidmaatschap. Bij het afsluiten van een lidmaatschap ga je akkoord met de verenigingsstatuten en daarmee ben je simpelweg contributie verschuldigd. Ook al kan een vereniging haar doelstelling en activiteiten (waaronder het geven van trainingen en spelen van wedstrijden) om welke reden dan ook niet waar maken. De contributie mag door de leden dus niet zomaar ingehouden worden omdat een vereniging geen trainingen en/of competities kan faciliteren. Van een wederkerigheid van rechten en plichten is immers geen sprake. Enkel in samenspraak met de vereniging kan worden besloten de inning van de contributie in het belang van de leden uit te stellen of te verlagen. Toch zien wij juist in deze tijd, in een tijd waarin het voortbestaan van sportverenigingen toch van groot belang is, meer discussie onder de leden ontstaan over het wel of niet betalen van de contributies.

Ons advies aan de leden is: “blijf de contributie aan je sportvereniging betalen en voorkom incasso. Dit is richting de sportvereniging niet alleen een juridische maar ook een morele verplichting. Uiteindelijk moet je toch betalen, pandemie of niet. De club moet ook blijven voortbestaan!”

Maatschappelijk verantwoord incasseren

Als specialist op het gebied van Clubincasso geloven wij in een maatschappelijke en sociale wijze van incasseren. Wij gooien dan ook niet zomaar de honkbalknuppel in het hondenhok, maar gaan het gesprek met een lid aan om tot een passende oplossing te komen. Wij benaderen elke casus afzonderlijk, kijken naar de financiële situatie van elk lid en proberen vervolgens samen met het lid duidelijke (betaal)afspraken te maken. In vrijwel het merendeel van de gevallen gaan de leden (uiteraard binnen de door de club gestelde kaders) dan ook tot betaling over. Onze incassomedewerkers zijn getraind om de communicatie helder en duidelijk te laten verlopen en zijn zodoende ook bekend met veel procedures binnen de sportwereld, zoals het van toepassing zijn van het Jeugdsportfonds, de Ooievaarspas, de Zoetermeerbonnen en andere gemeentelijke regelingen. Zij zijn hierdoor in staat om snel te schakelen en hierop in te spelen. Mede door deze unieke werkwijze kiezen veel verenigingen voor Florijn Incasso. In de loop van de tijd hebben wij mooie relaties met diverse sport- verenigingen en nationale sportbonden kunnen opbouwen.

ClubCollect

Florijn Incasso werkt al enige tijd nauw samen met ClubCollect. Met dit platform kun je zaken die niet via dit systeem geïncasseerd kunnen worden, met één druk op de knop digitaal bij Florijn Incasso aanleveren. Binnen enkele minuten nemen wij het dossier voor je in behandeling. Dit scheelt de penningmeesters een hoop tijd en werk.

Geïnteresseerd?

Ben je benieuwd wat we voor jouw vereniging kunnen betekenen of heb je andere vragen? Neem dan gerust eens contact met Thomas Pentinga op om te kijken hoe we je kunnen helpen. Het maakt niet uit of jullie een sportvereniging, vliegvereniging, vereniging van eigenaren of een borduurclub zijn. Florijn Incasso incasseert voor iedereen!