Blog

Wet Incassokosten: zakelijke debiteur | Florijn Incasso

Florijn Incasso legt uit hoe de incassokosten wettelijk geregeld zijn inzake een zakelijke debiteur. Lees snel verder.

Onze collega Hans Meijer heeft onlangs uiteengezet welke elementen opgenomen moeten worden in de algemene voorwaarden van je bedrijf, waaronder de betalingscondities. Nu komt het helaas voor dat de klant niet binnen de gestelde termijn de factuur betaalt en zelfs niet na een herinnering. Uiteindelijk raakt je geduld op en overweeg je een incassobureau in te schakelen. Maar welke brief moet er tenminste verstuurd worden voor je rechtsgeldig aanspraak kunt maken op de wettelijke incassokosten? In deze blog leggen we dit uit.

WIK: Wet Incassokosten

Per 1 juli 2012 is de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten in werking getreden. In de volksmond staat deze wet bekend als de WIK (Wet Incassokosten). Deze wet regelt de hoogte van de incassokosten en de regels omtrent het in rekening brengen hiervan. De Wet incassokosten bestaat nu zeven jaar. Wat deze wetgeving precies inhoudt en hoe deze van toepassing is op jou als ondernemer of particulier, is lastige materie. Wij zien in de praktijk dat er veel vragen zijn over de toepassing van de WIK, de eisen van een correcte aanmaning en de hoogte van de incassokosten. Wij vertellen je er graag meer over.

Zakelijke of particuliere relaties

Om te bepalen of – en hoe – je een (WIK) aanmaning moet versturen, spelen verschillende zaken mee. BTW verplichting en het feit of de debiteur een particulier is of uit naam van een bedrijf of beroep handelt zijn belangrijke factoren. Vaak zien we dat bedrijven één aanmaning gebruiken voor hun zakelijke relaties en hun particuliere relaties. Voor beide relaties gelden echter andere regels voor het versturen van een aanmaning.

WIK aanmaning zakelijke relatie

Allereerst zullen we ingaan op de regels voor het versturen van een WIK aanmaning aan een zakelijke debiteur. We hebben het dan over een debiteur die uit naam van een beroep of bedrijf handelt. Denk aan een b.v. of n.v. maar ook aan een eenmanszaak of v.o.f.. De regels hiervoor zijn vrij eenvoudig; het volstaat om een enkele aanmaning te versturen voordat de vordering van de incasso wordt overgedragen. Hiervoor gelden geen ingewikkelde regels over de termijn of de hoogte van de incassokosten. Het is alleen van belang dat er een redelijke termijn wordt gegeven om de vordering alsnog zonder bijkomende kosten te voldoen. Het moet daarnaast duidelijk zijn dat de debiteur door deze brief in gebreke wordt gesteld.

Versturen van herinneringen

Het is niet nodig (en zeker niet verplicht) om je zakelijke relaties na het versturen van één of meerdere herinneringen nogmaals een termijn van veertien dagen te geven. Kies gerust voor een ander termijn waarin zij hun betaling moeten voldoen voordat de vordering van de incasso wordt gegeven. Dit is anders indien debiteur een particulier is. Hier zal ik in de volgende blog aandacht aan besteden.

Meer weten of advies nodig?

Wil je meer weten over de aanmaning bij zakelijke partijen of alvast informatie over de aanmaning aan een particulier? Neem contact op via 0592-820 220.

 

Deze blog is geschreven door Thomas Pentinga,
Incassospecialist bij Florijn Incasso.