Blog

Algemene voorwaarden, zijn die wel nodig? – Florijn Incasso legt uit

In de collegezaal werd tijdens het vak Privaatrecht het belang van de algemene voorwaarden al door de hoogleraar benadrukt. Ik zag mijn medestudenten denken: “Algemene voorwaarden? Dat is toch een saai boekwerk, waarvan de meesten slechts de eerste paar regels lezen?” En, “als een dienst toch wel wordt afgenomen, waarom moeten de algemene voorwaarden dan worden gelezen?”

Niet verplicht, wel verstandig

Hoewel het gebruiken van algemene voorwaarden niet verplicht is en ze in het merendeel van de gevallen inderdaad niet worden gelezen, is het gebruik van algemene voorwaarden wel degelijk aan te bevelen. Ondernemen brengt namelijk altijd risico’s met zich mee. Algemene voorwaarden beschermen jou tegen deze risico’s.

Regel je aansprakelijkheid

Zo kun je jouw aansprakelijkheid met behulp van de algemene voorwaarden voor een groot deel uitsluiten en beperken. Zodat een mogelijke schadeclaim tot een minimum wordt beperkt. Ook bieden de algemene voorwaarden een stuk zekerheid. In de algemene voorwaarden worden namelijk de wederzijdse rechten en plichten vastgelegd. Zodat op voorhand duidelijk is onder welke voorwaarden je met elkaar zaken doet. Hierbij valt te denken aan de mogelijkheden die je hebt ten opzichte van jouw klant indien betaling binnen de daarvoor gestelde termijn uitblijft. Zonder dergelijke voorwaarden ben je niet beschermd tegen dergelijke risico’s.

Loop geen risico, zorg voor algemene voorwaarden

De tijd en kosten die je bespaart door geen algemene voorwaarden te laten opstellen wegen niet op tegens de risico’s die je loopt zonder deze algemene voorwaarden. Met de algemene voorwaarden kun je jezelf weliswaar niet overal voor vrijwaren, maar het risico op juridische conflicten wordt aanzienlijk verkleind. Heb je hier hulp bij nodig, of heb je een vraag? Florijn Incasso helpt je graag. Want wat voor jou veel werk lijkt, is voor ons een kleine moeite.

 

Deze blog is geschreven door Hans Meijer, Bedrijfsjurist bij Florijn Incasso.

Lees hier deel 2: Algemene voorwaarden, wat moet erin staan? en deel 3: Algemene voorwaarden, wat mag er niet in? Florijn Incasso legt uit.

Heb je een vraag aan Hans? Stuur hem een mail!